Beschrijving toren Eemnes buiten

Beschrijving van de Toren.

De toren die gerekend wordt tot de middelgrote Utrechtse torens en verwant is aan de torens van Soest, Houten, Loenen, Westbroek en Amerongen. Van deze torens wordt de toren van Amerongen als de mooiste beschouwd. De Eemnesser toren is opgebouwd uit drie geledingen van ± 12 meter en bekroond met een achtkantige spits en een ijzeren kruis met een haan. De haan werd eind 1977 door de bliksem getroffen, maar zal waarschijnlijk wel weer herplaats worden. De totale hoogte van de toren is 50 meter. Aan de oostzijde van de toren ziet u de pasontdekte en fraai gerestaureerde wijzerplaat uit 1837. De toren wordt beschouwd als een van de eerste, zo niet de eerste met een uurwerk. Dit blijkt uit het feit dat er gelijk met de bouw in 1521 in het metselwerk rekening is gehouden met de wijzerplaat. Aan de noord- en aan de zuidzijde vinden we een achtkantig zijtorentje. In de noordelijke is een trap ondergebracht en valt het licht niet door raampjes naar binnen maar door de schietgaten. In het zuidelijke torentje vinden we van onder tot boven een doopcel, gevangenis en vlucht of schatkamertje die we nog nader gaan bekijken. De doopcel had vroeger waarschijnlijk een verbinding met de kerk. Op de plaats van de huidige buitendeur stond het doopvont opgesteld. Boven in het gemetselde plafond bevindt zich nog een sluit-steentje met daarop een afbeelding van de doop van Jesus Christus door Johannes de Doper. Onderaan de gemetselde ribben zijn nog tufstenen kopjes te zien. In later tijden werd er een houten plafond aangebracht en een deur naar buiten. Het geheel werd toen in gebruik genomen als gevangenis. Na de laatste restauratie is dit vertrekje helaas in gebruik genomen als machinekamer voor de sprinkler installatie.

Als we nu de toren naar binnen gaan door de grote deuren ziet u achter die grote deuren de gaten voor de sluitbalk, die in tijden van nood achter de deuren werd geschoven.

Dit vinden we ook terug bij het kleine torendeurtje in de kerk. Boven de deuren ziet u het in ere herstelde glas in lood raam en daarboven het gemetselde kruisribgewelf met onder aan de ribben gebeeldhouwde duivelkopjes.

Als we door de kerk de toren in naar boven gaan, krijgen we links de loopbrug die tussen de orgelpijpen doorgaat naar de voormalige gevangenis boven de doopcel. Naast de verschillende ramen zien we hier een houten deurtje met een hart erin gezaagd ook is er nog een gemetselde nis en een tufstenen bandje waar een kaars op een beeldje op kon staan. Als we verder naar boven gaan komen we bij de uurwerkkamer met het oude uurwerk uit 1901. De stalen gewichten en ook nog de oude stenen gewichten van dit uurwerk zijn nog aanwezig. Het uurwerk is niet meer in gebruik en vervangen door een electrisch uur-en luidwerk. Tegenover de uurwerkkamer bevindt zich een deurtje naar de kerkzolder, terwijl we als we rechtsaf een tiental treden in het donker naar beneden gaan, in een vlucht of archiefkamertje of misschien wel boetecel terecht komen. U bevindt zich hier in de spits van het zuidelijke torentje. Gaan we verder naar boven dan komen we bij de grote klok, die in 1950 door Jacobus van Bergem uit Midwolde gegoten werd. Nog verder naar boven komen we bij de vier open boogramen waar we naar vier kanten een prachtig uitzicht hebben. Let eens op de ronde zelfdragende gemetselde vloer.

We kunnen nu nog een etage hoger en komen dan bij de pas gerestaureerde en fraai gebeeldhouwde ballustrade. We staan nu 38 meter hoog en hebben hiervandaan een prachtig uitzicht over Eenmes en omstreken. Bij helder weer kunt u in het zuiden de Domtoren van Utrecht waarnemen. Aan de polderkant ziet u de Eenmesservaart liggen die in 1656 gegraven is. Links van de vaart ziet u de overdwars verkavelde strook land die vroeger Zijtwend of Zuidwend werd genoemd. Verder naar achteren ziet u de Zomerdijk liggen waarvan het bestaan in 1435 al vermeld werd. In het noorden ziet u Zuid-Flevo-land en in het westen het Gooi liggen. Met deze rondblik sluiten wij dit overzicht van kerk en toren af.