Beschrijving kerk Eemnes buiten

Beschrijving van de kerk

De kerk in z’n huidige vorm stamt, zoals we gezien hebben in het historisch overzicht, uit 1352 en is in het begin van de 17e eeuw (na de brand van 1574) weer opgebouwd op de oude muren en van een nieuwe, hogere kap voorzien. Dat de oude kap lager was, is op de kerkzolder nog te zien aan het metselwerk van de toren. De kerk loopt van de toren uit gezien wat wijder uit, de kerk 31 cm en het koor 16 cm. Dit is door de vroegere bouwmeester waarschijnlijk bewust gedaan om de kerk wat groter te laten lijken. Het huidige plafond stamt uit 1790 en is versierd met houten bloemen. De consoles voor de muurplaten en de trekbalken zijn versierd met housnijwerk, het z.g. Vredeman de Vries ornament. U vindt dit ook terug in het portaaltje aan de zuidzijde. Er hangen in de kerk een drietal houten wandborden, t.w.s

De tien geboden uit 1607.

De Apostolische geloofs- belijdenis uit 1612.

Een schilderij van het Laatste avondmaal gemerkt M.V.K. uit 1797.

Voor in de kerk hangen twee psalmborden uit 1738.

De twee psalmborden voor in de kerk zijn er na de laatste restauratie bijgemaakt.

Aan de noordmuur zien we de vroeg barokke ambachtsheerenbank uit de 18e eeuw, die gereserveerd was voor de ambachtsheer en zijn familie. Recht hiertegenover zien we op het baldakijn een wapen met drie potten. Dit is met de laatste restauratie op de koorzolder gevonden en is van de familie van Bemmel uit Amersfoort.

Verder naar voren zien we twee kleine zijbanken met een voorfront van gotisch briefpaneel. Deze bankjes zijn van voor 1500. Het is niet bekend of zij bij de grote brand van 1574 gespaard zijn gebleven of dat zij in het begin van de 17e eeuw uit een andere kerk hier naartoe zijn gehaald. Vervolgens komen we bij het fraaie met verkoperde bogen bekroonde doophek uit 1649, waarop ook twee prachtige koperen kandelaars staan.

Ook vinden hier de rijk van houtsnijwerk voorziene preekstoel in Hollandse renaissance stijl uit 1604. Hierachter bevindt het zich ook al van veel houtsnijwerk voorziene koorhek uit 1618.

Het doopvont is door enkele leden van het C.J.V. in 1967 vervaardigd.

Het orgel is in 1969 gebouwd door de firma Blank uit Herwijnen. Vervolgens komen we in het koor van de kerk waar zich de grafstenen van de ambachtheeren van Hasselaan en van Naamen bevinden.

Ook ziet u hier de oude altaarnissen met daarin twee oude statenbijbels. Er staat ook nog een oude 18e eeuwse compagnieskist (scheepskist) en hangen er twee 18e eeuwse kronen. Tenslotte komen we in de sacristie die waarschijnlijk bij de brand van 1574 gespaard is gebleven en stamt uit de tijd dat de toren werd gebouwd. Ook hier een prachtig gemetselde plafond met diverse tufstenen gebeeldhouwde figuurtjes onder aan de gemetselde kruisribben. De betekenis van deze figuren is niet bekend. Het wastafeltje en de schouw zijn bij de laatste restauratie op de plaats van de vroegere ingang gekomen. Ook is er nog een eikenhouten ingemetselde kast. De houten lambrizering is enkele jaren terug aangebracht.