Eemnes Binnen

DE SINT PIETERSKERK OFWEL “HET DIKKE TORENTJE”

NB: Tot mei 2004 werd deze kerk ook gebruikt door onze hervormde gemeente, daarna is deze tijdelijk verhuurd. In september 2011 is deze kerk verkocht aan een stichting. Dit houdt in dat u voor huwelijksdiensten, enz. in deze kerk geen contact meer met ons kunt zoeken. Onderstaande informatie blijft op onze website staan met het oog op de geschiedenis van onze gemeente.

De Sint Pieterskerk van Eenmes-Binnen, beter bekend als “Het Dikke Torentje”, werd gebouwd in 1439, na de afscheiding van Eembrugge waartoe Binnendijk destijds behoorde.

Het is een laat-gotisch bakstenen kerkje met een één-beukig schip en een houten tongewelf. Het heeft een wat smaller diep koor aan de oostzijde en een kleine toren aan de westzijde, waarin zich de korfboog-vormige ingang tot de kerk bevindt.

In deze kerk staat o.a. het gestoelte van de Ambachtsheer van Eemnes. Deze had vanaf 1714 tot in deze eeuw het recht tot aanstelling van predikanten.

In de 19e eeuw was de toestand van het gebouw zeer slecht. In 1883 werd er met financiële hulp van de toenmalige Ambachtsheer veel gerepareerd, maar niet voldoende. Toen rond 1900 Koningin-moeder Emma in de Pieterskerk regelmatig wilde gaan kerken, en daar ook een familiebank wilde hebben, gaf ze een wenk dat zij de restauratie (anoniem) wilde bekostigen.

In 1921 brak er naast de kerk een grote brand uit, die oversloeg en helaas het interieur van de kerk geheel verwoestte. Slechts de muren en de toren bleven gespaard.
Een jaar later werd de herstelde kerk ingewijd in aanwezigheid van o.a. H.M. Koningin-moeder Emma en de Ambachtsheer Jhr. van Citters.
Bijzonderheden:
– Een grafsteen met spreuk over de “spoelconst”, hoog in het torenportaal.
– Het uurwerk in de toren, ruim 300 jaar oud en zeer zeldzaam. Buiten gebruik. De wijzerplaat met één wijzer wordt tegenwoordig elektrisch aangedreven.
– Twee luidklokken uit 1637. Gieter Everhardus Splinter uit Enk-huizen.
– Het torenhaantje dateert van 1727.
– In het schip van de kerk de grafsteen van “Cornelis Adriaensen Burgemeister” e.a.
– De banken van Koningin Emma en haar gevolg, met daarop de Statenbijbels van Soestdijk.
– Op de kansel een Statenbijbel uit 1845, geschonken door Drs. J.L. van Tets-Huydecoper van Maarsseveen.
Ook het zilveren Avondmaalstel werd door haar aan de kerk geschonken.
– Fraaie koperen lezenaar in de vorm van een adelaar op de kansel.
In de consistoriekamer:
– Bijbels uit de eerste helft van de vorige eeuw.
– Een met ijzeren banden beslagen geldkist met “geheim” slot.